Dodano produkt do koszyka

« Kontynuuj zakupy Przejdź do koszyka »

Jaki opał do jakiego pieca?

Wybierając najbardziej odpowiednią metodę ogrzewania na zimę jednym z najbardziej istotnych kryteriów jest dopasowanie rodzaju opału do posiadanego pieca. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów opału, jednak nie każdy z nich jest najbardziej wydajny w przypadku danego kotła. Poza wartością energetyczną opału warto zwrócić uwagę również na inne, równie istotne czynniki takie jak szybkość nagrzewania się pieca i możliwości uzyskania energii z włożonego w nią opału, czy też jego wielkość i stan techniczny. Rodzaj ogrzewanych miejsc także jest istotny – innej siły nagrzewania potrzebuje niewielkie mieszkanie, innej dom jednorodzinny, a jeszcze innej wielki magazyn.

Kuchnia węglowa, inaczej zwana westfalką pracuje najbardziej efektywnie przy opalaniu węglem o wysokiej kaloryczności (min. 26 KJ/kg) - piec rozpala się szybko, generując duże ilości ciepła utrzymującego się stosunkowo długo a częstotliwość dokładania węgla do pieca nie musi być tak częsta, jak to jest w przypadku węgli o słabszej energii kalorycznej. Podobnie jest w przypadku pieca kaflowego – im wyższa kaloryczność węgla, tym wydajniejsze nagrzewanie.

Piec do ogrzewania centralnego najchętniej żywi się orzechami, trudnymi do rozpalenia się kostkami, które spalają się przez długi czas jednocześnie generując ciepło. Dodatkowo pozostawia węgiel orzech pozostawia po sobie jedynie około 5% popiołu – naturalnie, czym mniej, tym lepiej.

Kocioł do ekogroszku, jak sama nazwa wskazuje, właśnie do tego rodzaju opału jest stworzony. Ekogroszek, mający bardzo wysoką sprawność spalania jest paliwem relatywnie tanim – przy odpowiednio dobranym piecu CO jeden załadunek paliwa pozwala ogrzewać pomieszczenia nawet przez kilka dni. Oczywiście, podobnie jak w przypadku węgla, czym wyższa jego energia energetyczna, tym wydajniej pracuje.

Kwestią istotną jest także sprawność pieca mówiąca o tym, ile energii można uzyskać z włożonego w niego opału. Stuprocentowość, o której zapewnia spora część producentów nie jest niestety możliwa do uzyskania. Dobrze działający piec oddaje ciepło przez okres od kilku do kilkunastu godzin, osiągających sprawność do 85%. Na wydajność pieca wpływa nie tylko jego wiek oraz eksploatacja, ale i sposób oraz częstotliwość jego oczyszczania. Sam proces czyszczenia zaś nie należy do trudnych – na rynku dostępnych jest wiele środków w formie proszku, umożliwiających usunięcie niespalonych stałych części palnych.

Wybierając odpowiedni opał do pieca warto porównać opał pochodzący z różnych miejsc aby upewnić się, czy jest on odpowiedniej ilości – warto poprosić o certyfikat, zapytać o pochodzenie, szczegółowo zapoznać się ze składem, porównać ceny oraz wypróbować wydajność każdego z opałów, kupując na początku mniejszą ilość dla testu, zamiast od razu decydować się na zakup ilości potrzebnej na cały sezon grzewczy. W ten sposób nie tylko unikniemy strat, ale i upewnimy się, iż dokonany przez nas wybór był najlepszy.

Data publikacji: 19.10.2017 16:21:00

Zaloguj się aby skomentować

ul. Wojewódzka 3e
58-560 Jelenia Góra
tel. 508 234 074
tel. 757 657 774
Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać zniżki oraz informacje o promocjach i wyprzedażach.