Dodano produkt do koszyka

« Kontynuuj zakupy Przejdź do koszyka »

Rodzaje opału na zimę.

Podczas przygotowywania się do zimy najważniejszą kwestią jest dbałość o wybór najbardziej  odpowiedniego i wydajnego sposobu ogrzewania domu czy też mieszkania. Dobrze jest dowiedzieć się na ten temat jak najwięcej i porównać rodzaje opału na zimę, aby podjąć jak najlepszą decyzję, bowiem funkcjonowanie zimą w naszym klimacie bez godziwego nagrzewania nie jest możliwe.

Najpopularniejszym rodzajem opału na zimę jest węgiel, cechujący się wysoką zawartością opałową (16,7 – 23,9 MJ/kg) nazywaną kalorycznością węgla. Im więcej ona wynosi, tym szybciej spala się opał, generując więcej ciepła a my zaś zużywamy go mniej. W Polsce węgiel jest ogólnodostępny, co przekłada się na to, iż bardzo często jest wykorzystywany w różnego rodzaju systemach grzewczych. Przy wyborze takiej metody ogrzewania warto jednak zwrócić uwagę na skład opału- nie każdy bowiem węgiel jest tak samo dobrej jakości. Jednym z najczęściej wybieranych rodzajów węgla jest orzech o grubych i trudnych do rozpalenia kostkach. Na rynku dostępne są także materiały opałowe o bardzo niskiej rzeczywistej zawartości węgla, co przekłada się na potrzebę zużycia o wiele większej jego ilości do zapewnienia odpowiedniego ogrzewania – a to z kolei generuje o wiele wyższe koszty. Najczęściej wyroby takie, stosunkowo mało energetyczne w porównaniu do węgla wydobywanego z polskich kopalni, pochodzą z Rosji – warto więc upewnić się, iż inwestując w ów wybór kupujemy węgiel polskiego pochodzenia.

Ostatnimi laty drugą najczęściej wybieraną metodą ogrzewania, cieszącą się coraz większą popularnością jest ekogroszek. Produkt ten podobny jest go węgla, jednak zalicza się do opałów ekologicznych – co dzięki dobremu propagowaniu przekłada się na to, iż jest on coraz częściej wybierany. Dobry jakościowo ekogroszek powinien cechować się kalorycznością wynoszącą minimum 24 000 MJ/kg – czym jest ona wyższa, tym kocioł zużyje go mniej. Warto wybrać wariant paczkowany przez maszyny – wówczas mamy pewność, iż ma on odpowiednią granulację od 5 do 25 mm. Kwestią istotną jest także sposób jego przechowywania (niezabezpieczony odpowiedno ekogroszek przechowywany luzem szybko wietrzeje, co powoduje spadek jego wartości energetycznej nawet o jedną trzecią).

Zupełnie innym wariantem ogrzewania na zimę jest drewno opałowe, do wieku dziewiętnastego najpopularniejsze, a niegdyś i jedyne znane paliwo grzewcze. Niestety zalicza się ono do trudnych do pozyskania, gdyż dobre drewno opałowe powinno być wytwarzane jedynie z drzew liściastych, mających bardzo niewielką ilość środków żywicznych.

Stosunkowo tanią a praktyczną i wygodną metodą ogrzewania jest koks uzyskiwany poprzez wygrzewanie węgla kamiennego w temperaturze od 600 do 1200 stopni. Dzięki temu niemalże cała zawartość gazu, cieczy i innych zanieczyszczających substancji lotnych zostaje usunięta – podczas spalania koks nie dymi, co pozwala zaliczyć go do opałów niezanieczyszczających środowiska. Koks spala się powoli i daje ciepło przez długi czas, utrzymując stabilną temperaturę nagrzewania.

Jaki rodzaj opału wybrać? Na to pytanie trudno udzielić jednoznacznej odpowiedzi, wszystko bowiem zależy od rodzaju pieca oraz osobistych preferencji.

Data publikacji: 31.10.2017 16:24:00

Zaloguj się aby skomentować

ul. Wojewódzka 3e
58-560 Jelenia Góra
tel. 508 234 074
tel. 757 657 774
Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać zniżki oraz informacje o promocjach i wyprzedażach.